Cumpara

Avantajele afacerii cu Goji

 

Fructul Goji este considerat de către chinezi o adevărată comoară datorită beneficiilor aduse sănătăţii.

El poate fi însă o comoară şi pentru oamenii de afaceri deoarece plantaţiile de Goji presupun investiţii modice şi aduc în schimb venituri surprinzătoare.

O suprafaţă de 1ha presupune cultivarea a aproximativ 4.000 de plante. În momentul de faţă, în România preţurile sunt între 20 şi 40 de lei pentru un arbust Goji(în funcţie de dimensiune), iar seminţele se vînd la preţuri de 8-10 euro per gram. Însă majoritatea comercianţilor acordă discounturi semnificative în cazul achiziţionării de cantităţi mai mari. Ulterior plantării, costurile de îngrijire a unei culturi sunt destul de reduse, deoarece planta nu este una pretenţioasă, fiind uşor de întreţinut.

Un kg de fructe uscate se vinde cu minim 60 de lei în momentul de faţă şi, în medie, o suprafaţă cultivată de 1 ha produce 2000 – 2500 kg de fructe uscate în primii ani de producţie, ajungând la maturitate şi la cantităţi de două ori mai mari. Un calcul simplu arată că randamentul unei astfel de culturi nu este deloc neglijabil.

În plus, pe lângă fructele uscate, există şi o gamă largă de produse pe bază de Goji care pot fi comercializate, crescând profitul. De la sucuri, ceaiuri şi băuturi alcoolice şi până la dulceţuri, deserturi, produse cosmetice sau suplimente de slăbit, piaţa este într-o continuă creştere. Aşadar, o instalaţie proprie de procesare, sau, de ce nu, contracte cu mai multe fabrici pentru ca să deveniţi furnizor, pot fi modalităţi excelente de extindere şi de creştere a profitului.

Chiar dacă au fost introduse recent pe piaţa din România, fructele au un succes impresionant, datorat într-o anumită măsură şi numeroaselor celebrităţi care au adus în discuţie consumul de Goji. Nutriţioniştii au adus de asemenea un aport considerabil în popularizarea acestui aliment. Cumpărătorii achiziţionează Goji din tot mai multe motive, fie pentru a slăbi, fie pentru a-şi îmbunătăţi tonusul, pentru a-şi regla diverse probleme de sănătate sau pentru a-şi întări sistemul imunitar şi aşa mai departe.

Iar piaţa din România nu este singura soluţie. O mare parte din fructele Goji comercializate în momentul de faţă provin din Asia, mai exact din două regiuni ale chinei vestite pentru culturile lor extinse de arbuşti Goji: Ningxia şi Xinjiang. În general, fructele pentru consum sunt crescute în plantaţii specializate, care se pot întinde pe suprafeţe de zeci şi chiar sute de mii de hectare. Iar în urma creşterii în popularitate a fructelor, la nivel mondial, apar din ce în ce mai multe plantaţii şi cele deja existente se extind.

Vreme de peste 600 de ani, arbuştii Goji au crescut în mod spontan în câmpiile adiacente Râului Galben. Fructele lor au câştigat aprecierea localnicilor(şi nu numai), fiind supranumite diamantele roşii. Cu timpul, simpatia şi interesul faţă de Gojiau depăşit graniţele continentului asiatic iar culturile au început să fie controlate. În anul 2001 au fost recoltate peste 30 de milioane de kg de fructe numai de pe teritoriul Chinei şi se estimează că cifrele sunt într-o continuă creştere.

O problemă majoră o reprezintă însă pesticidele utilizate în culturile chinezeşti. Legislaţia din China este mai permisivă decât cea a Uniunii Europene sau SUA, astfel încât se pot utiliza o serie de substanţe interzise în alte părţi ale lumii. Controalele americane au depistat în nenumărate rânduri nivele ridicate de pesticide în produsele importate şi, în ciuda faptului că Ministerul Agriculturii din China face eforturi pentru păstrarea standardelor ecologice, nu se poate spune că fructele Goji de provenienţă chineză sunt organice.

Din acest punct de vedere, România deţine anumite avantaje, deoarece solul nu este atât de poluat ca solurile ţărilor intens industrializate şi poate susţine culturi ecologice.

Produsele rezultate din astfel de culturi pot fi comercializate la preţuri mai mari decât cele obţinute din culturi fertilizate cu îngrăşământ sintetic. Consumatorii interesaţi de fructele Goji le caută în primul rând pentru proprietăţile lor antioxidante şi pentru beneficiile asupra sănătăţii, fiind aşadar evident faptul că ar prefera fructe ”curate”. Iată aşadar că pe piaţa internaţională este loc sufucient pentru fructe Goji cu calităţi superioare, crescute cu grijă.

În cele ce urmează vă prezentăm o estimare referitoare la iniţierea şi dezvoltarea unei plantaţii de Goji:

Pentru înfiinţarea unei plantaţii de Goji pe un hectar, aveţi nevoie de 3000 – 3500 de plante, care le plantaţi la o distanţă de 2 metri între rânduri şi o distanţă de 1 metru între plante. Este de preferat ca terenul să fie arat şi discuit înainte. Cea mai bună perioadă de plantare este toamna sau primăvara. Planta va creşte circa 70 – 90cm în primul an, după care este indicat să tăiaţi cârfurile, ca să obţineţi o plantă cât se poate de deasă. În anul următor, planta ar trebui să aibă 5-6 ramuri principale. Celelalte ramuri trebuie tăiate. Din anul 3 planta nu se mai tunde.

În primul an este posibil să se obţină o recoltă de până la 0,5kg – plantă, cantitate care se va mări cu fiecare an, iar planta va ajunge la producţie maximă începând din anul 4.

Din anul 4 se obţine o recoltă de cca 4500kg/ha (fructe uscate) în fiecare an. Timp de 20 de ani, nu mai aveţi nevoie de altă întreţinere decât lucrările de recoltare. Planta înfloreşte în lunile aprilie şi mai, iar recolta se face în lunile august şi septembrie.