Cumpara

Ce este Goji?

 

Goji, cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Lycium Barbarum, este un arbust din familia Solanaceae,  din aceeaşi familie cu roşiile şi cartofii. Este originar din regiunile subtropicale din Tibet şi China, dar a fost importat şi adaptat condiţiilor climatice şi de sol din România. Boabele de Goji erau utilizate în medicina veche chinezească pentru a vindeca suferinţele ficatului, rinichilor şi plămânilor.

Fructele dunt o sursă completă de proteine. În compoziţia lor au fost de asemenea descoperite 21 de minerale diferite şi o serie impresionantă de alţi nutrienţi.

Goji este un arbust fructifer caracterizat de o creştere foarte rapidă, ce poate ajunge la maturitate la înălţimi de peste 2 metrii.

Planta este foarte rezistentă la ger, tolerând chiar şi temperaturi de -25 grade Celsius. Ca limită superioară de temperatură, arbustul este rezistent la secetă, putând suporta temperaturi de 40 grade Celsius. De altfel Goji suportă seceta mai bine decât alţi arbuşti fructiferi.

Mai mult. Goji este un arbust nepretenţios, care vegetează pe orice tip de sol şi nu necesită lucrări extensive de îngrijire. Totuşi, productivitatea plantei atinge un maxim cu precădere în solurile bine drenate, dar va creşte eficient şi pe soluri uşor nisipoase. Goji preferă expoziţiile însorite sau semiumbroase şi un grad mediu de umiditate a solului.

Fructele sale se coc începând din luna august până în octombrie şi sunt consummate mai ales în stare uscată. Ele sunt renumite pentru proprietăţile lor uimitoare, care vor fi detaliate într-un capitol separat. Goji începe să înflorească în iunie şi să rodească în august, având în acelaşi timp pe ramuri atât boboci, cât şi flori, fructe verzi şi fructe coapte. Florile sunt hermafrodite, poziţionate individual pe ramurile tinere.

Numele de Goji provine din chinezescul “Gou Qi Zi”, cum erau fructele cunoscute în trecut. Alte denumiri sub care este cunoscută planta sunt: Chinese Wolfberry (fructele lupului), Matrimony Vine (viţă-de-vie matrimonială), diamantul roşu, fructul tinereţii veşnice, arborele de ceai a ducelui D’Argyll (cel care a popularizat consumul de Goji pe tărâmul britanic în urmă cu câteva secole).