Cumpara

Culegerea si uscarea fructelor

 

Plantele Goji fructifică la aproximativ 2 ani de la plantare şi ating maturitatea la 4 – 5 ani. Fructele pot fi culese până la sfârşitul toamnei, când apar primele temperaturi negative.

O atenţie deosebită trebuie acordată în momentul culegerii fructelor. Acestea sunt foarte delicate, iar operaţiunea culegerii trebuie efectuată cu grijă fără a le compromite.

Ulterior, în urma uscării, fructele devin elastice şi rezistente, putând fi păstrate fără dificultăţi majore pe perioade lungi de timp.

O dată ce fructele au început să crească în dimensiuni şi să capete culoare portocaliu-roşiatică, ele trebuie monitorizate zilnic pentru a observa momentul propice culegerii.

Pentru a obţine garanţia că fructele sunt coapte, se scutură cu blândeţe un arbust. Dacă boabele se desprind şi cad cu uşurinţă, atunci ele sunt pregătite pentru recoltare.

Fructele se culeg cu mânasau prin folosirea unui pat de rogojini, în funcţie de obiceiurile zonei în care se află cultura. Anumiţi producători atrag atenţia asupra faptului că fructele se oxidează dacă intră în contact cu epiderma. Soluţiile de îndepărtare a riscului de oxidare şi îngrijire a boabelor sunt utilizarea mănuşilor sau culegerea prin scuturare.

Aceasta din urmă presupune aşezarea unui pat de rogojini (preferabil confecţionate din bambus sau materiale asemănătoare) pe sol şi scuturarea tufelor astfel încât fructele să fie colectate fără a intra în contact cu pielea umană. Rogojinile se ridică cu grijă pentru a deşerta fructele în coşuri care vor fi apoi duse către spaţiile de uscare sau de procesare. Pentru ramurile mai înalte se folosesc prăjini care să asigure căderea tuturor fructelor fără a se trage de crengi, pentru a nu le vătăma.

Fructele Goji beneficiază de un înveliş natural, asemănător cu ceara, care le protejează împotriva dezhidratării. Învelişul face dificilă uscarea fructelor în plin soare. O soluţie pentru această problemă constă în scufundarea plantelor într-un amestec pe bază de bicarbonat de sodiu. Amestecul înlătură învelişul protector, ulterior fructele putând fi uscate la soare. Se obţine o uscare completă în 4-7 zile. În această perioadă, fructele trebuie ferite de muşte, păsări sau alţi dăunători care le pot afecta.

În cazul în care se doreşte grăbirea procesului, se pot utiliza dezhidratoare profesionale pentru operaţiunea de uscare.

O dată uscate, fructele se păstrează în spaţii uscate, răcoroase şi întunecate, pentru a-şi păstra intacte calităţile.