Cumpara

Inmultirea

 

Înmulţirea plantelor Goji poate fi efectuată fie prin butaşi, fie prin seminţe. Ambele proceduri sunt utilizate în aceeaşi măsură, iar succesul lor depinde de asigurarea condiţiilor propice ulterior plantării, dar şi de perioada aleasă pentru operaţiune.

Pentru metoda de înmulţire prin butaşi, este indicat să se aştepte o perioadă cu temperaturi mai reduse – toamna sau iarna. Tăierea trebuie efectuată după ce frunzele au început să cadă, în momentul în care planta intră în hibernare.

Obţinerea plantelor Goji din seminţe riecul de a nu rezulta plante cu aceeaşi caracteristici ca plantele iniţiale, risc ce poate fi înlăturat prin propagarea prin butaşi. Pe de altă parte, la înmulţirea prin butaşi apare riscul transmiterii bolilor şi mai ales al virozelor de la plantele mamă.

 

Propagarea prin butaşi

Butăşirea este o metodă de propagare vegetativă. Ea presupune prelevarea de porţiuni de ramuri(lăstari) de la planta mamă, care sunt apoi puse la înrădăcinat cu scopul plantării ulterioare. În funcţie de vârsta lăstarului, butăşirea se poate face în uscat (cu ramuri de cel puţin un an) sau în verde (utilizându-se ramuri verzi). Cea de-a doua variantă se foloseşte mai ales vara.

Butăşirea în uscat pentru arbustul de Goji se execută în căţiva paşi simpli. Pentru început, se aleg lăstarii ce urmează a fi tăiaţi. Aceştia trebuie aleşi dintre lăstarii noi, de aproximativ un an. Lăstarii trebuie să fie drepţi şi solizi, să nu se îndoaie uşor în momentul în care se aplică forţă asupra lor. Se4 recomandă ca ei să aibă o lungime de 20-30 cm şi un diametru la bază de aproximativ 10mm.

Trebuie evitată alegera lăstarilor care prezintă pete sau semne ale unei eventuale afcţiuni.

Se taie lăstarii în unghi oblic cu o foarfecă ascuţită şi se îndepărtează partea superioară, aproximativ 7cm. Lăstarul se secţionează în partea superioară cât mai aproape de un mugur, exact deasupra lui, iar în partea inferioară imediat sub un alt mugur. În cazul în care mugurii lipsesc de pe lăstar, ar fi de preferat să se renunţe la utilizarea acestuia pentru că cel mai probabil este compromis(uscat) şi nu va prinde rădăcini.

Pentru asigurarea rezultatelor optime, se pot utiliza diverse substanţe de înrădăcinare.

Butaşii se introduc în suporturile special amenajate (lădiţe, ghivece etc). Acestea trebuie umplute în prealabil cu un amestec alcătuit din părţi egale de turbă şi nisip, care vor constitui baza pentru înrădăcinare. Este importantă asigurarea unui drenaj bun, deoarece surplusul de apă poate afecta rădăcina nou formată.

Înainte de plantare, amestecul se udă bine pentru a ţine butaşii în poziţie verticală şi a asigura necesarul de apă. Lăstarii se înfing în amestec la o adâncime de 4-5 cm, după care solul se tasează în jurul lor pentru o mai bună poziţionare.

Butaşii se acoperă apoi cu folie de plastic. Este necesar să li se asigure un spaţiu cu temperatură moderată şi lumină suficientă. Se va evita plasarea lor în bătaia directă a razelor soarelui. Amestecul trebuie verificat zilnic şi udat în cazul în care a devenit prea uscat.

Lăstarul se lasă la înrădăcinat până la venirea primăverii. Pentru a verifica starea sa, planta se trage uşor în sus şi dacă se întâmpină rezistenţă înseamnă că planta a prins rădăcini. Se recomandă ca plantarea să aibă loc în perioada ultimului îngheţ de primăvară.

 

Propagarea prin seminţe

Pentru înmulţirea prin seminţe, fructele Goji se culeg spre sfârşitul verii sau începutul toamnei. Seminţele sunt colectate şi apoi puse la uscat. Ulterior, ele trebuie depozitate între fâşii de hărtie, într-un spaţiu uscat şi răcoros. Depozitarea va lua sfârşit cu aproximativ 3-4 săptămâni înainte de ultimul îngheţ de primăvară.

Seminţele vor fi puse în apă cu 24 de ore înaintea semănării pentru a grăbi germinarea. Cu o oră înainte de însămânţare seminţele vor fi aşezate pe hârtie absorbantă.

Pasul următor constă în crearea unui amestec din părţi egale de pământ şi nisip, peste care se adaugă suficientă apă. Amestecul se lasă deoparte câteva minute pentru ca apa să fie absorbită.

Se însămânţează 1-2 seminţe de Goji în fiecare vas cu amestec şi se adaugă deasupra vasului un strat subţire de pământ afânat. Vasele se depozitează în spaţii răcoroase şi luminoase, ferite de lumina directă a soarelui.

Plantele se ţin sub supraveghere constantă şi se udă zilnic. În perioada primăverii, când temperaturile depăşesc 15 grade Celsius în timpul zilei, se întrunesc condiţiile propice transplantării. Plantele pot fi transplantate după ce ating minim 15cm înălţime.